“A napelem nemhogy 50 éven belül, de még 100 éven belül sem térül meg és nagyon drága”

Ezt egyből meg is cáfolja a tény, hogy háztartási méretben ma, Magyarországon egy átlagos háztartás 1-2 millió forint közötti költséggel válthatja ki villanyszámláját, a megtérülés pedig valahol 7 és 10 éven belül várható, a telepítési helyszíntől és a rendszermérettől függően, átlagos napsugárzással, az energiaárak hosszú távú trendjének előrevetítésével. Aki pedig ennek nem hisz, nyugodtan kipróbálhatja kiszámolni az egészet, beleszámolva a rezsicsökkentés árakat.

"A napelemes rendszerek gyártása kevés környezeti terheléssel és veszélyes hulladék termeléssel jár"

A napelemek élettartamuk során bizony széndioxid-mérleg javító hatással bírnak a gazdaságra. Az adatok azt mutatják, hogy a tömeggyártás kialakulásával az elmúlt negyedszázadban hogyan esett felére-harmadára a várható megtérülési pont.

"Mire az ára megtérül, az ember már dobhatja is ki az elavult rendszert, ami már nem is teljesít úgy, mint fénykorában"

A gyártók, 25-30 évre vállalnak 80%-os teljesítménygaranciát, vagyis egy 300 wattos panel 2045-ben még biztosan hoz 240-t. Persze sok olyan gyártó van a piacon, ami még nincs olyan idős, hogy 20-25 éves garanciavállalást komolyan lehessen tőle venni, de van olyan is, aminek 1984-ben telepített svéd rendszere három éve még remekül működött.

"Ha az invertert kell cserélni, akkor súlyos százezreket kell kiadni a szervizre"

Tény, hogy a házi napelemes rendszerekben lévő inverterre általában valóban 5-6 év a garancia, de számos gyártó kínál felárért 10, 15 évre kiterjesztett jótállási lehetőséget. A tapasztalatok szerint a jó minőségű beltéri inverterek nem szoktak tönkremenni ezen idő alatt. Illetve az is lényeges itt, hogy az áramszolgáltató bizonyos okok miatt hajlandó csak bevizsgált invertert elfogadni. A lényeg, hogy az inverternek nem szabad veszélyeztetnie a hálózatot.

"Ha az ember el akar költözni, akkor erre felvenni egy hitelt merész vállalkozás"

A napelemes rendszer egyrészt növeli az ingatlan értékét, pont úgy, mint egy fűtés-korszerűsítés vagy szigetelés, netán egy új tetőhéjazat. Ellenben, ha mégsem akarja kifizetni költözéskor a felárat a vevő, a padlófűtés csöveivel, kőzetgyapottal, cseréppel ellentétben akár le is szerelhető, mert áttelepíthető a napelemes rendszer. Egy kétmilliós beruházásból 15-20%-nál nem több a telepítés, adminisztráció költsége, vagyis ha költözéskor a tulaj vinné a rendszert, ennyit kell beáldoznia, mert a panelek, az inverter, a konzolok, vezetékek megmaradnak.

"A rendszer ára folyamatosan esik, és pár éven belül ennek fele lesz csak. Pontosan ezért érdemes várni"

Valójában nem a napelemek árai csökkenek, hanem ugyanannyi pénzért évről-évre egy kicsivel nagyobb teljesítményű napelem panelt kapunk. Összességében ez azt jelenti, hogy egy kicsivel nagyobb rendszert kapunk ugyan azon az áron, de olcsóbb nem valószínű, hogy lesz. Nem is beszélve arról a komoly összegről, amit megspórolhatunk ha már nem kell fizetni az áramért.

"A megtérülésnél nem számolnak a befektetett tőke költségeivel"

A kérdés inkább az, hogy a szolgáltatónak fizeti ki inkább villanyszámlaként az ember a rendszer árát 4-10 év alatt, vagy magának spórolja meg végeredményben. Ha szigorúan nézzük, akkor egy jó adottságú ingatlan esetében a napelem rendszer körülbelül 11-12 év alatt (villamos energia árak emelkedése miatt rövidebb a megtérülési idő), megduplázza a pénzünket. Természetesen ezek a számítások a magánszemélyekre vonatkoznak, vállalkozóknak még kedvezőbb a megtérülés/befektetés.